Wednesday, 19 June 2013

YB Dato Jahara Cipta Sejarah Ketua Pembangkang Wanita Pertama Di Pulau Pinang


Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Telok Air Tawar Datuk Jahara Hamid dilantik ketua pembangkang Pulau Pinang yang baharu, menggantikan Adun Penaga Datuk Azhar Ibrahim yang bersara.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Datuk Zainal Abidin Osman berkata sebelum ini, pihaknya mengenal pasti beberapa calon untuk mengisi jawatan itu dan mengemukakannya kepada Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Setelah menunggu keputusan dari pucuk pimpinan, kita sudahpun mendapat keputusan bahawa Perdana Menteri telah memberi persetujuan memilih Jahara sebagai ketua pembangkang.

“Kita amat gembira dengan pelantikan itu kerana ia menjadi sejarah di Malaysia apabila wanita dilantik sebagai ketua pembangkang di peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN),” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Beliau berkata pelantikan Jahara juga membuktikan UMNO mengiktiraf pemimpin wanita. Zainal Abidin berkata UMNO Pulau Pinang juga memberi kepercayaan penuh kepada Jahara melakukan yang terbaik untuk rakyat di negeri ini tanpa mengira kaum dan bangsa.

“Kita yakin dan percaya Jahara akan dapat menjalankan tanggungjawab dan amanah ini dengan sebaiknya, serta menjadi wakil untuk semua kaum di negeri ini dalam apa jua isu untuk disuarakan di dalam DUN, dan pemilihan beliau dibuat berdasarkan pengalamannya dalam bidang politik,” katanya.

Jahara, yang pernah menjadi Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Sukan kerajaan negeri semasa BN memerintah Pulau Pinang, merupakan wakil rakyat bagi Teluk Air Tawar sejak lima penggal lepas.sumber 

Tahniah TGP ucapkan pada YB Dato Jahara.

TGP

3 comments:

 1. tasek gelugor portal sudah dilink ke medan tempur.. tinggalkan link blog, mudah skit nak cari..hehehe

  ReplyDelete
 2. TGP, blog anda sudah dipaut. adalah lebih mesra pengguna, easy access jika tuan letakkan link untuk di copy seperti ini, http://empiremediatg.blogspot.com/

  ReplyDelete
 3. Assalamualaikum admin dan semua pembaca,

  Iklankan barangan yang ingin dijual atau perniagaan anda di laman web www.produkmuslim.info

  Kerjasama anda membantu Produk Muslim sangatlah dihargai dan diucapkan ribuan terima kasih

  tasek gelugor kat mana pokok tampang ke?

  ReplyDelete